Translate

Καλωσορίσετε στην ιστοσελίδα των ΛΕΥΚΑΡΩΝ

Τα Λεύκαρα βρίσκονται σε ύψος περίπου 584μ, στα νοτιοανατολικά της οροσειράς του Τροόδους και απέχουν 43 χλμ. από τη Λάρνακα, 50 χλμ. από τη Λευκωσία και 50 χλμ. από τη Λεμεσό. Τα Λεύκαρα είναι κωμόπολη της επαρχίας Λάρνακας και ανεξάρτητος δήμος της Κύπρου. Είναι γνωστά για τη Λαϊκή Αρχιτεκτονική τους, για τα κεντήματά τους, τα «Λευκαρίτικα», καθώς και για την Αργυροχοΐα τους. Τα Λεύκαρα σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε.

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

ΛΕΥΚΑΡΑ "Γενικές πληροφορίες"

ΛΕΥΚΑΡΑ
Γενικά: Τα Λεύκαρα είναι κωμόπολη της επαρχίας Λάρνακας και ανεξάρτητος δήμος της Κύπρου, γνωστό για τα κεντήματά του, τα «Λευκαρίτικα», καθώς και για την Αργυροχοΐα του. Τα Λεύκαρα χωρίζονται διοικητικά σε δύο μέρη, τα Πάνω Λεύκαρα, που αποτελούν δήμο, και την κοινότητα των Κάτω Λευκάρων.

Θέση: Τα Λεύκαρα βρίσκονται σε ύψος περίπου 584μ, στα νοτιοανατολικά της οροσειράς του Τροόδους. Θα μπορούσε κανείς να πει πως τα Λεύκαρα βρίσκονται στην καρδιά της Κύπρου, αφού απέχουν 50 χλμ. από τη Λευκωσία, 40 χλμ. από τη Λάρνακα και 50 χλμ. από τη Λεμεσό. Κτισμένα αμφιθεατρικά στους πρόποδες του λόφου Σωτήρα (υψόμετρο 696 περίπου), αποτελούν μουσείο πολιτιστικής κληρονομιάς και της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Ο λόφος ΣΩΤΗΡΑ όπως φαίνεται από την "Ακρόπολη". ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2009

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να μεγεθύνετε

Έκταση: Έχει μεγάλη έκταση γης, 6.182 καλλιεργήσιμα εκτάρια τα οποία καλλιεργούνταν μέχρι το 1955 περίπου. Αυτό εξηγείται, ίσως, από το γεγονός ότι κατά την άφιξη των Τούρκων όλοι οι συνοικισμοί γύρω από τα Λεύκαρα εγκαταλείφτηκαν και οι κάτοικοι ουδέποτε επέστρεψαν σ 'αυτούς, έτσι η γη τους ενώθηκε με των Λευκάρων. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε διοικητική έκταση μετά την Αθηαίνου (6,414 εκτάρια), της επαρχίας της Λάρνακας.

Πληθυσμός: Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, ο πληθυσμός των Λευκάρων είναι 1039 άτομα, εκ των οποίων οι 921 στα Πάνω Λεύκαρα και οι 118 στα Κάτω Λεύκαρα.Λεύκαρα

Ονομασία: Σχετικά με την ονομασία Λεύκαρα, υπάρχουν τρεις διαφορετικές εκδοχές:
1. Η πρώτη υποστηρίζει ότι προέρχεται από τις λέξεις λευκά όρη, επειδή η περιοχή έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό της γνώρισμα το λευκόχρωμο, τραχύ ασβεστολιθικό και πυριτολιθικό τοπίο. Το ίδιο φυσικό λευκό χρώμα του πετρώματος της περιοχής χαρακτηρίζει κι όλες τις λιθόκτιστες όψεις των σπιτιών, τα πλακόστρωτα στενά δρομάκια και τις ξηρολιθικές προστατευτικές «δόμες» των χωραφιών, που κτίστηκαν με το τοπικό πέτρωμα των «Λευκών Ορέων».
2. Η δεύτερη εκδοχή υποστηρίζει ότι τα χωριά πήραν την ονομασία αυτή από συστάδες από μικρές λεύκες που φύτρωναν στην περιοχή τους.
3. Τέλος, υπάρχει και η άποψη ότι ίσως προήλθε από κάποιον οικιστή που ονομαζόταν Λεύκαλος.

Ανάπτυξη: Το χωριό άρχισε να αναπτύσσεται, κατά πάσα πιθανότητα από τον 7ο ή 8ο αιώνα. Οι συνεχείς επιδρομές, τις οποίες μέχρι το 10ο αιώνα διενεργούσαν οι Σαρακηνοί που λεηλατούσαν τις παραλιακές πόλεις και χωριά, ανάγκασαν τους Κύπριους να αναζητήσουν καταφύγιο στο εσωτερικό του νησιού.

Πάνω και Κάτω Λεύκαρα: Τα Πάνω και Κάτω Λεύκαρα, δυο εντελώς χωριστά και ανεξάρτητα μεταξύ τους χωριά, αλλά με κοινή κι αλληλένδετη πολιτιστική υπόσταση, κατέχουν μια προνομιούχα θέση στη δυτική ορεινή περιοχή της επαρχίας Λάρνακας. Κτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο στις παρυφές και τους πρόποδες του λόφου Σωτήρα, τα δυο χωριά γειτονεύουν με τον νεολιθικό συνοικισμό της Χοιροκοιτίας και το μοναστήρι του Αγίου Μηνά.
ΤΑ ΠΑΝΩ ΛΕΥΚΑΡΑ
ΤΑ ΠΑΝΩ ΛΕΥΚΑΡΑ
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΑ ΠΑΝΩ ΛΕΥΚΑΡΑ
ΤΑ ΚΑΤΩ ΛΕΥΚΑΡΑ
ΤΑ ΚΑΤΩ ΛΕΥΚΑΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου