Translate

Καλωσορίσετε στην ιστοσελίδα των ΛΕΥΚΑΡΩΝ

Τα Λεύκαρα βρίσκονται σε ύψος περίπου 584μ, στα νοτιοανατολικά της οροσειράς του Τροόδους και απέχουν 43 χλμ. από τη Λάρνακα, 50 χλμ. από τη Λευκωσία και 50 χλμ. από τη Λεμεσό. Τα Λεύκαρα είναι κωμόπολη της επαρχίας Λάρνακας και ανεξάρτητος δήμος της Κύπρου. Είναι γνωστά για τη Λαϊκή Αρχιτεκτονική τους, για τα κεντήματά τους, τα «Λευκαρίτικα», καθώς και για την Αργυροχοΐα τους. Τα Λεύκαρα σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε.

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Στην καρδιά του χωριού βρίσκεται η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, η οποία χρονολογείται από τον 14ο αιώνα μ.Χ.
Χαρακτηριστικό της εκκλησίας είναι το ξυλόγλυπτο εικονοστάσι, που φιλοτεχνήθηκε το 1760 μ.Χ. και στο οποίο υπάρχει αθέατη κρύπτη όπου φυλάγεται ο μεγάλος ασημένιος Σταυρός που, κατά την παράδοση, φέρει κομμάτι από το Τίμιο ξύλο.
Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού που προβάλλει στο κέντρο του περιβόλου του κι είναι το πρώτο που το μάτι σου αντικρίζει, μόλις φανεί από μακριά η εικόνα του χωριού. Τις νύχτες του καλοκαιριού όπως είναι φωταγωγημένος, μοιάζει σαν το ωραιότερο πλουμί της πιο τεχνήτρας κεντήστρας των Λευκάρων. Τα χρώματα, οι καμπύλες, τα περιγράμματα, οι φωτοσκιάσεις, όλα αυτά μου θύμιζουν τ’ αριστουργήματα που κεντούσαν κι ακόμα κεντούν οι Λευκαρίτισσες.



 Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού

Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού που προβάλλει στο κέντρο του περιβόλου του κι είναι το πρώτο που το μάτι σου αντικρίζει, μόλις φανεί από μακριά η εικόνα του χωριού.

Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού

Τα χρώματα, οι καμπύλες, τα περιγράμματα, οι φωτοσκιάσεις, όλα αυτά μου θύμιζουν τ’ αριστουργήματα που κεντούσαν κι ακόμα κεντούν οι Λευκαρίτισσες.

Ο Τίμιος Σταυρός

Η κρύπτη στο ξυλόγλυπτο εικονοστάσι όπου φυλάσσεται ο μεγάλος ασημένιος Σταυρός που, κατά την παράδοση, φέρει κομμάτι από το Τίμιο ξύλο.
[Από τον Δημήτρη Χ. Κουμουλλή (Dimitris Koumoullis)]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου