Λίγα λόγια για την ιστορία της Κύπρου και των Λευκάρων
1. Η Κύπρος στο σταυροδρόμι του Πολιτισμού
«Απο το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου»
-Απόσπασμα-
Από πού να αρχίσει κανείς για να περιγράψει την τόσο πλούσια κληρονομιά μιας χώρας προικισμένης με 10.000 χρόνια ιστορία; Κάθε γωνιά του νησιού κρύβει στοιχεία και θησαυρούς από την αρχέγονη ιστορία της Κύπρου: το αρχαίο Κούριο με το υπέροχο θέατρο που δεν έπαψε ποτέ να ζει και όπου μαζεύονται χιλιάδες θεατές για να ζήσουν μαγευτικές βραδιές κάτω από τα άστρα σε θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες, το Ιερό της Αφροδίτης, οι αρχαιότητες της Πάφου, ο Νεολιθικός Οικισμός της Χοιροκοιτίας και οι εννιά βυζαντινές εκκλησίες στο Τρόοδος – όλοι αυτοί οι μοναδικοί θησαυροί περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Δεν είναι μόνο αυτά όμως. Η Κύπρος έχει προικιστεί και με ένα εκθαμβωτικά όμορφο και ποικίλο μεσογειακό τοπίο.
Ολόκληρο το νησί από μόνο του αποτελεί ένα πολιτιστικό θησαυρό: το πέρασμα δέκα χιλιετιών έχει χαρίσει στο μικρό αυτό νησί μια απίστευτα πλούσια ιστορία, σαν ένα συμπόσιο όπου ο κάθε πολιτισμός έχει προσφέρει το δικό του καινούργιο και εξαιρετικά ενδιαφέρον νέο έδεσμα. Με τα χρόνια έχει διαμορφωθεί και η ιδιαιτερότητα της ταυτότητας και του χαρακτήρα των ιδίων των Κυπρίων, ενός λαού ο οποίος δεν ξέχασε πώς να διαβάζει τις αρχαίες επιγραφές που οι πρόγονοι του χάραξαν στους τοίχους των ναών προ αμνημονεύτων χρόνων. Στα βουνά και στην ακτή, στις πόλεις και τα χωριά, σε κάθε γωνιά της Κύπρου σας ακολουθεί η πανδαισία του κυπριακού πολιτισμού.
- Μουσεία
- Ήθη και Έθιμα
Ο Κατακλυσμός είναι μια πενθήμερη γιορταστική περίοδος, 50 μέρες μετά το Πάσχα. Σε όλες τις παραλιακές πόλεις γίνονται διάφορες εκδηλώσεις αλλά στο επίκεντρο των εορτασμών είναι πάντα η Λάρνακα. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων είναι η πορεία προς τη θάλασσα όπου οι συμμετέχοντες καταβρέχουν ο ένας τον άλλο με νερό. Κανείς δε γνωρίζει τι ακριβώς γιορτάζεται τον Κατακλυσμό. Μερικοί πιστεύουν ότι η γιορτή γίνεται στη μνήμη του Νώε και της επιβίωσης του μετά το βιβλικό κατακλυσμό, άλλοι υποστηρίζουν ότι ο Κατακλυσμός τιμά την άφιξη του Λάζαρου στη Κύπρο μετά την ανάσταση του από το Χριστό, ή ότι γιορτάζει τη γέννηση της Αφροδίτης. Όποια κι αν είναι η αλήθεια πάντως, ο Κατακλυσμός είναι μια ζωντανή και καθαρά Κυπριακή γιορτή.
Στις 28 και 29 Ιουνίου, γιορτάζεται η μνήμη του Αποστόλου Παύλου στην Πάφο, όπου ταξίδεψε αφού έφυγε από την Ιερουσαλήμ.
Κάθε Σεπτέμβριο πραγματοποιείται στη Λεμεσό η Γιορτή του Κρασιού, του πολύτιμου και νόστιμου καρπού των σταφυλιών της Κύπρου. Για δέκα ολόκληρες μέρες το κρασί ρέει ελεύθερα και γίνονται ξεφαντώματα αντάξια του ίδιου του Διόνυσου.
Οι παραδόσεις της Κύπρου στη μουσική και το χορό είναι εξαιρετικά πλούσιες και πολύ διαφορετικές από αυτές που συναντάμε στην Ελλάδα. Οι λαϊκοί χοροί συνοδεύονται από το βιολί και το λαούτο, το παραδοσιακό έγχορδο με τέσσερις διπλές χορδές το οποίο παίζεται με πέννα φτιαγμένη από φτερό αετού ή γύπα. Πολλοί χοροί χορεύονται αντικριστά ή κυκλικά από τους επιδέξιους χορευτές και χορεύτριες της Κύπρου. Το στοιχείο της τελετουργικής ερωτοτροπίας σε πολλούς παραδοσιακούς κυπριακούς χορούς τους κάνει ιδιαίτερα δημοφιλείς σε γαμήλιες τελετές.
Μια Ματιά στην Ιστορία
Όσοι επισκέπτονται την Κύπρο ακολουθούν τα χνάρια κορυφαίων ιστορικών προσωπικοτήτων όπως ο Μεγαλέξανδρος, η Κλεοπάτρα και οι πρώτοι Απόστολοι του Χριστιανισμού. Από καταβολές κόσμου η στρατηγική θέση του νησιού, στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής αξιοποιήθηκε από σπουδαιότατους ηγέτες και στρατηλάτες στην προσπάθεια τους να διαμορφώσουν και να υπερασπίσουν τις αυτοκρατορίες τους. Η ταραχώδης ιστορία της μικρής Κύπρου σημαδεύτηκε από διαδοχικές ξένες κυριαρχίες. Το νησί κατακτήθηκε από τους Ασσύριους, τους Αιγυπτίους, τους Ρωμαίους, το Ισλάμ, τους Σταυροφόρους, το Βυζάντιο, τους Ενετούς και τους Οθωμανούς, αλλά οι κάτοικοι του δεν έπαψαν ποτέ να είναι Κύπριοι. Πριν από περισσότερα από 3000 χρόνια, κατά την Ύστερη εποχή του Χαλκού, οι Μυκηναίοι πρωτοήλθαν στην Κύπρο για να θέσουν τα θεμέλια του ελληνικού πολιτισμού στο νησί. Ο χαλκός ήταν το σημαντικότερο αγαθό της εποχής, και η Κύπρος διέθετε άφθονο χαλκό. Πολύ γρήγορα δημιουργήθηκαν εμπορικές διασυνδέσεις με την Αίγυπτο και τα νησιά του Αιγαίου. Αναπτύχθηκε ευρύτατα η λατρεία της Αφροδίτης, θεάς του έρωτα και της ομορφιάς. Το νησί χαρακτηρίζεται πάνω από όλα από μια έντονη αίσθηση της ιστορικής συνέχειας, και αυτό εκδηλώνεται τόσο μέσα από τα κλασικά ερείπια αρχαίων ναών που συνυπάρχουν αρμονικά με το φυσικό τοπίο της Κύπρου όσο και τις σύγχρονες τέχνες και τα φεστιβάλ που έχουν τις ρίζες και την έμπνευση τους στην αρχαιότητα.
- 8200 – 3900 π. Χ.: Νεολιθική Εποχή.
- 3900 – 2500 π. Χ.: Χαλκολιθική Εποχή.
- 2500 – 1050 π. Χ.: Εποχή του Χαλκού.
- 1050 – 750 π. Χ.: Γεωμετρική Περίοδος.
- 750 – 325 π. Χ: Αρχαϊκή και Κλασσική Εποχή.
333 – 325 π. Χ. Περίοδος κυριαρχίας του Μέγα Αλέξανδρου, Βασιλιά της Μακεδονίας. Ολόκληρη η Κύπρος υποδέχεται με ανοιχτή αγκαλιά το Μεγαλέξανδρο καθώς το νησί υποτάσσεται στην αυτοκρατορία του. Οι ειδικές γνώσεις των Κυπρίων στη ναυπηγική αποδεικνύονται ζωτικής σημασίας στις προετοιμασίες του στόλου του Μεγαλέξανδρου για την κατάκτηση της Εγγύς Ανατολής.
- 325 – 58 π. Χ.: Ελληνιστική Περίοδος.
- 58 BC – 330 μ. Χ.: Ρωμαϊκή Περίοδος.
- 330 – 1191 μ. Χ.: Βυζαντινή Περίοδος AD.
- 1191 – 1192: Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος και οι Ναίτες.
- 1192 – 1489: Εποχή της Φραγκοκρατίας (των Λουζινιανών).
- 1489 – 1571: Ενετική Περίοδος.
- 1571 – 1878: Περίοδος των Οθωμανών.
- 1878 – 1960: Περίοδος Αγγλοκρατίας.
- 1960: Δημοκρατία της Κύπρου.
Τον Ιούλιο του 1974, η στρατιωτική χούντα της Ελλάδας υποκινεί πραξικόπημα κατά της κυπριακής κυβέρνησης. Χρησιμοποιώντας το αυτό ως πρόσχημα, η Τουρκία εισβάλλει στην Κύπρο. Αποτέλεσμα της εισβολής ήταν η κατοχή 37% του βόρειου τμήματος του νησιού και ο βίαιος εκτοπισμός μεγάλου αριθμού ανθρώπων. Οι νεκροί είναι χιλιάδες. 40% των Ελληνοκυπρίων εκδιώκονται από τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Υπολογίζεται ότι παραμένουν στα κατεχόμενα 35.000 τουρκικά στρατεύματα και εδώ και 35 χρόνια οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ περιπολούν μια ζώνη αντιπαράταξης η οποία μοιράζει το νησί στα δυο και περνά μέσα από την καρδιά της πρωτεύουσας, Λευκωσίας. Η τουρκική κατοχή συνεχίζεται μέχρι και σήμερα παρά τη διεθνή καταδίκη και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις και προσπάθειες για την επίτευξη λύσης.
- Η Κύπρος στη Νέα Χιλιετία.
Η Κύπρος ανήκει πολιτιστικά στη Δύση, και έχει ενταχθεί πλήρως στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από 01. 01. 2008 το επίσημο νόμισμα της Κύπρου είναι το Ευρώ το οποίο αντικατέστησε την Κυπριακή λίρα.
Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να μεγεθύνετε
2. Ιστορία των ΛΕΥΚΑΡΩΝ
(Το κείμενο είναι από την ιστοσελίδα του Δήμου των ΛΕΥΚΑΡΩΝ)
Ιστορικές πηγές αποκαλύπτουν ότι οι διάφοροι κατακτητές της Κύπρου έχουν αφήσει τα ίχνη τους στα Λεύκαρα.
Επί Βενετοκρατίας, τα Λεύκαρα έγιναν τουριστικό θέρετρο για τις Ενετές αρχόντισσες, οι οποίες σύμφωνα με μια ιστορική εκδοχή, δίδαξαν την τέχνη του κεντήματος στις γυναίκες του χωριού. Πιστεύεται ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο μεγάλος ζωγράφος Λεονάρντο ντα Βίντσι επισκέφθηκε τα Λεύκαρα και αγόρασε ένα μεγάλο τραπεζομάντιλο για το βωμό του καθεδρικού ναού του Μιλάνου.
Γύρω στο 1570 μ.Χ., όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο για να κατακτήσουν το νησί, ένας μεγάλος αριθμός πολιτών βρήκε καταφύγιο στα Λεύκαρα, προκειμένου να ξεφύγει από την τουρκική θηριωδία. Ωστόσο, φαίνεται ότι τα Λεύκαρα ήταν το πρώτο θύμα των τουρκικών επιδρομών, όπου, σύμφωνα με τις γραπτές πηγές, ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων είχαν σφαγεί στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού.
Οι άγγλοι κατακτητές (1878 μΧ), κήρυξαν το Δήμο Λευκάρων (1883 μΧ), κάτι που άλλαξε την όλη πορεία της εξέλιξης της πόλης.
Τα Λεύκαρα είναι γνωστά σχεδόν σε όλο τον κόσμο για τα υπέροχα κέντημα του. Οι γυναίκες των Λευκάρων κεντούσαν αρχικά αυτά τα όμορφα κεντήματα για να διακοσμήσουν τα σπίτια τους. Σε μεταγενέστερο στάδιο, ωστόσο, και προς το τέλος του 19ου αιώνα, συνειδητοποίησαν ότι αυτά τα έργα τέχνης θα μπορούσε να πωληθούν για να διακοσμήσουν τα σπίτια των ανθρώπων και από τις άλλες περιφέρειες. Η ιδέα αυτή έδωσε τη θέση της για την έναρξη των συναλλαγών των Λευκαρίτικων κεντημάτων. Με μια βαλίτσα γεμάτη Λευκαρίτικα κεντήματα στα χέρια τους, άρχισαν οι χωρικοί να ταξιδεύουν προς όλες τις κατευθύνσεις με σκοπό να πωλήσουν τα διάσημα κεντήματα. Επιστρέφοντας στο χωριό με ένα σεβαστό χρηματικό ποσό, οι χωρικοί συνειδητοποίησαν ότι το εμπόριο των Λευκαρίτικων κεντημάτων ήταν να γίνει μια σοβαρή πηγή εισοδήματος για τις οικογένειές τους Σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο άρεσε το Λευκαρίτικο κέντημα και αυτή η μεγάλη αγάπη διατηρήθηκε ζωντανή στο πέρασμα των αιώνων. Ακόμα και σήμερα, βλέποντας τις γυναίκες των Λευκάρων να κεντούν στα στενά δρομάκια, γίνεται απόλαυση από κάθε περαστικό. Τα Λευκαρίτικα κεντήματα, τα όμορφα κεντήματα που χρησιμοποιήθηκαν από γενεές ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, για να διακοσμούν και να ομορφαίνουν τα σπίτια τους είναι αγαπητά ακόμη, άξια θαυμασμού και χρησιμοποιούνται κατά τον ίδιο τρόπο και σήμερα
Και ενώ οι γυναίκες Λευκάρων εκφράζονται καλλιτεχνικά, δημιουργώντας όμορφα κεντήματα, οι άνδρες Λευκάρων, με την αίσθηση της τέχνης διακοσμούν με ιδιαίτερη τέχνη τα καπνιστομέρρεχα, τα ασημένια κουταλάκια και τόσα άλλα έργα τέχνης με ασήμι. Η τέχνη του ασημιού, που ανθεί ακόμη και σήμερα στα Λεύκαρα, προσφέρει παντού ωραία έργα τέχνης για τους λάτρεις του ασημιού.
Στην καρδιά του χωριού υπάρχει η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, η οποία χρονολογείται από τον 14ο αιώνα μ.Χ. Χαρακτηριστικό της εκκλησίας είναι το ξυλόγλυπτο εικονοστάσι, από το 1760 μ.Χ. Σύμφωνα με την παράδοση, ο μεγάλος ασημένιος σταυρός, φέρει ένα κομμάτι του Τιμίου Ξύλου, που φυλάσσεται στην αθέατη κρύπτη που βρίσκετε στο ιερό. Κάθε γωνιά των Λευκάρων έχει βαθιά σχέση με τον Χριστιανισμό από τα πολλά ιστορικά ξωκλήσια, που, είναι διάσπαρτα γύρω από κάθε γειτονιά του χωριού.
Τα Λεύκαρα στο σύνολο, αποτελούν ένα ζωντανό μουσείο, γιατί ο επισκέπτης μπορεί, σε κάθε γωνιά του χωριού να αισθανθεί την εμπειρία του να ζεις σε προηγούμενες περιόδους. Το Λαογραφικό Μουσείο της Τέχνης είναι το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της Λαϊκής Αρχιτεκτονικής, η οποία χαρακτηρίζει τα Λεύκαρα. Το μουσείο είναι ένα αρχοντικό του 19ου αιώνα (κατοικία Πάτσαλου), όπου ο χρόνος έχει σταματήσει και θυμίζει στον επισκέπτη το παρελθόν. Οι καναπέδες, οι μεγάλοι ξυλόγλυπτοι καθρέφτες, τα παλιά κρεβάτια και τα κοστούμια του σπιτιού του αξιωματούχου και ευγενή είναι μερικά από τα υπέροχα εκθέματα του μουσείου. Το καμάρι του μουσείου, όμως, είναι η παλιά συλλογή Λευκαρίτικου κεντήματος του 19ου αιώνα που εκτίθεται σε ένα από τα δωμάτια του